fbpx

Guld snefnug 12 december 2021

Har du praktisk talt prøvet alt? Kure, diæter, pulver, tabletter, forskellige slankeprogrammer. Mange har prøvet rigtig meget.

Der er et udtryk som hedder ”det sidste hus på vejen”.

Hende som har opfundet udtrykket er Bitten Jonsson fra Sverige. Bitten har været min lærer. Hun er nu min mentor. Bitten har arbejdet med sukkerafhængighed i 25 år. Hun siger er, at hun er det sidste hus på vejen. Hun er den sidste som folk opsøger.

Jeg arbejder også med sukkerafhængighed. Jeg har sukkerafhængighed som speciale og er specialiseret i at hjælpe mennesker som har en rigtig sukkerafhængighed. Jeg er den eneste i Danmark, som uddannet med dette perspektiv.

Oveni så er jeg også selv sukkerafhængig. Der er jo sådan, at os, der har en sukkerafhængighed, vi er ligeså forskellige som alle andre mennesker. Man kan ikke se på nogen, at de er sukkerafhængige. Det er meget forskellige konsekvenser, som vi, hver især får af denne afhængighed.

Vægt KAN være en af konsekvenserne for nogle.
Ca 1/3 bliver overvægtige.
Ca 1/3 er normalvægtige.
Ca 1/3 er undervægtige

Det kan måske virke lidt mærkeligt. Det vil jeg prøve at sige noget om i dag.

Jeg er i dag normal vægtig – lige akkurat. Jeg har i mange år været overvægtig, som følge af sukkerafhængigheden. Men min vægt har kun været en af de konsekvenser jeg har haft.

Pointet er, at rigtig mange har prøvet rigtig meget, men alt efter hvor vi har ligget vægtmæssigt er det sikkert forskelligt hvad vi har prøvet.

De normal- og undervægtige har sikkert ikke prøvet så mange kure, piller og pulvere for at tabe sig. Men de har prøvet andre ting for at holde  deres vægt eller for at holde kontrol med sukkermonsteret.

Vi har alle sammen udviklet forskellige strategier til at klare det vi har svært ved at klare og kontrollere.Jeg vil prøve at nævne og snakke om noget af det man kan have prøvet inden man kommer til det her sidste hus på vejen.

Jeg får mange historier, når jeg snakker med folk om sukkerafhængighed. Og mange siger til mig at de har prøvet alt, og deres karriere er ganske lang.

Her er nogle eksempler:

Mange har prøvet NUPU pulverkure. Jeg ved ikke om der findes flere i denne niche.
Så har rigtig mange prøvet forskellige vægtprogrammer – Vægtvogterne – Vægtkonsulenterne – Sense.
Der er vældig mange forskellige.
Nogen har købt kursus deltagelse ved firmaer både online og ude i virkeligheden.

Det jeg prøver at fortælle om er den rejse, som mange af os har været på inden vi tager kontakt.

Nogen har også købt forskellige tilskud i Helsekost butikker. Tilskud som lover vægttab eller øgning af fedtforbrænding, nedsættelse af sult osv.

Noget af det jeg selv har prøvet har været vægtkonsulenterne – flere gange. Og NUPU har jeg sultet mig igennem. Men også LCHF (Low Carb High Fat). Og det hjalp – en periode.

Nogle læger har også skrevet forskellige piller ud, måske gør de ikke det så meget mere, efter at man fandt ud af at det ikke var særlig sundt.

Hvordan har jeres rejser været ?

Mange af os har været igennem mange huse. Vi er jo desperate, vi ved ikke hvad vi skal gøre. Det er jo fuldstændig naturligt. Jeg har selv været igennem alle husene.

Som jeg nævnte tidligere så er det jo ikke alle som bliver overvægtige. De som forbliver normalvægtige. For nogle af dem er det sådan, at de er født heldige på den måde at de kan spise meget sukker og hurtige kulhydrater uden at tage på. Deres kroppe fungerer på en måde, som gør at de ikke  let tager på. (De hurtige kulhydrater er brød, pasta, pizza, kartofler, slik, kager, chips mv)

En del af dem som er normalvægtige eller undervægtige og som også har en sukkerafhængighed, de har udviklet strategier enten for ikke at blive overvægtige eller til at kontrollere følelsen af besathed. En af strategierne kan være at sulte sig – enten hele tiden eller i perioder. Eller det kan være at træne – træne rigtig meget. En anden strategi kan være at tage afføringsmidler for at tømme systemet. Det er faktisk ikke en usædvanlig strategi. Så vejer man heller ikke så meget. Det kan også være at man faster i perioder. Faste kan være godt – helt sikkert, men det kan også være en strategi man som sukkerafhængig bruger til at holde kontrol. For nogle sukkerafhængige kan faste være med til at trigge afhængigheden. Det kan også være kure med ekstremt lavt indhold af kalorier, enten ved at man spise rigtig små mængder eller meget meget magert.

Så er der også opkast. At man kaster op for at gå ned i vægt, for ikke at tage på. Det er også en strategi.

En anden strategi er rygning – mange bruger at ryge i stedet for at spise. Mange svitser mellem de her to afhængighed og bruger den ene til at holde den anden i skak.

Os der har en sukkerafhængighed, vi har næsten altid denne her rejse bag os. En lang rejse.

Grunden til at man gør det er jo fordi man misforstår det problem man har. Man ser eller registrerer kun nogle symptomer, selv om man faktisk har flere, måske mange. Det kan være at du har flere fysiske problemer, som du ikke forbinder med det at spise sukker. Det kan være at du begynder at være slidt psykisk føle dig slidt, føle dig nedtrykt. Det kan også være at du kæmper med at se eller finde meningen med livet. Det gør mange sukkerafhængige.

Det kan også være at du kæmper socialt, med dine relationer. Men vi ser problemerne hver for sig, og misser at se det hænger sammen og at det er et afhængighedsproblem.

Mange koncentrere sig om vægten og ser ikke de andre og sammenhængen. Vægten er kun en af mange konsekvenser.

Problemet er også for mange, at de ønsker et Quick Fix. Det er faktisk en del af symptomerne på at have en afhængighed uanset om man drikker, fixer eller overspiser i sukker. Man har ikke meget tålmodighed.

Man vil ha  hurtige, nemme løsninger. Man vil ikke høre snak om, at noget er omfattende, tager tid, Nej! Giv mig 3 trin så skal jeg gøre det. Men sådan fungerer det ikke.

Derfor bliver rejsen lang ned af gaden. Der er mange quick-fix forsøg på vejen. Og noget af det mest tragisk ved alt det her er den benægtelse, som er en del af sygdomsbilledet.

Og det er uanset hvilken afhængighed vi snakker om. Vi har alle den opfattelse, at vi kan slutte hvornår det skal være.
Jeg er ikke afhængig. Jeg vil bare ikke slutte. Jeg drikker ikke for meget, nej, nej.

Jeg har fuld kontrol.

Os med sukkerafhængighed vi slås jo også med benægtelsen. Det kan være, at indimellem så slår tanken en, har jeg et problem ? men så skynder man sig at slå det hen, nej, nej. Man vil ikke se det og man ved heller ikke hvad man skal gøre, hvordan man skal få fat i det. Fordi man har jo prøvet alt.

Og det tragisk er, at alle disse forsøg jo ikke leder frem til noget. Sukkerafhængigheden bliver bare værre. Når folk henvender sig til mig så er det ofte, som det sidste hus på vejen. De er ofte der, hvor de ikke orker mere.

Men det kan være en befrielse at få viden om sukkerafhængighed. Det var det for mig, det var en befrielse at det ikke var mig, der var noget galt med, men at jeg havde fundet det sidste hus på vejen. For mig har det været fantastisk og få så meget ro i kroppen og hoved.

Hvis du er ved at være nået til det sidste hus på vejen, så kontakt mig og lad os booke en samtale, hvor vi snakker om hvad du kan gøre, hvad dit næste skridt kan være (mail@spisrigtigmad.dk)

Jeg håber vi høres ved.

Logo

 

10 / 100