Tror du en sukkerafhængighed går over, hvis man ikke tror på den findes, ikke tænker på den eller ikke tror den rammer dig ?
Grunden til at jeg stiller det spørgsmål, er at benægtelse er en stor del af enhver afhængighed – også sukkerafhængighed.
Sukkerafhængighed er en sygdom i udvikling. Sygdommen bliver værre og værre som tiden går.
Den er behandlingsbar, det betyder at den kan behandles, og det er vigtig at vide, hvis du sidder og tvivler og jeg ved, at mange har mistet håbet.
Du har mistet håbet fordi du gang på gang har lovet dig selv guld og grønne skove, men du har ikke været i stand til at holde dine løfter til dig selv.
Du har mistet håber fordi du gang på gang har tabt dig mange kilo, men du har endnu flere gange taget det hele på igen.
Jeg stiller spørgsmålet: Har du haft den rigtige viden, de rigtige redskaber ? Jeg havde ikke.
Måske er du alene og måske trænger du til støtte og hjælp.
Sukkerafhængighed er en alvorlig sygdom.
Det er en sygdom som bevæger sig i bølger, det kan i perioder føles som om man ingen symptomer har, at den er væk !!!!
I næste sekund kan det føles som et bagholdsangreb, når sygdommen pludselig er tilbage, efter at det i længere tid har føltes, som om man kunne kontrollere den.
Det er en sygdom som er kendetegnet af tilbagefald – både ved sukkerafhængighed og ved andre afhængigheder.
Det som er det drilske ved tilbagefald, er at det pludselig føles som om man ikke mere er motiveret.
Men det handler ikke om motivation, men om at man har en kronisk sygdom, og at man er nødt til at ha et program for at holde sig frisk og symptomfri.
Det handler altså ikke om motivation eller viljestyrke.
Det handler om at have den rette viden, de rigtige redskaber og den rigtige støtte og hjælp.
Overskriften var at afhængighed udvikler sig, her kommer de forskellige stadier:
- Tidligt stadie
Du har små symptomer/ små konsekvenser. De er måske endda så små at du ikke ligger mærke til dem, fordi du har jo aldrig prøvet at ha en anden hjerne. Et af de små symptomer er den evige forhandling med dig selv. Skal jeg tage en mere ? jeg tager en mere, kun en, måske to.
På dette stadie overvejede jeg overhovedet ikke om jeg havde et problem. Hvis nogen havde spurgt, ville jeg have sagt nej til at jeg var afhængig.
- Mellem stadie
Her begynder du at forstå, eller have en fornemmelse af, at der er et eller andet med dig.
Men hvis du ikke har nogen viden om sukkerafhængighed eller du ikke kender nogen med viden, hvad skal du så gøre.
Et af symptomerne for nogle sukkerafhængige er overvægt, men ikke for alle, ca 1/3 bliver overvægtige, 1/3 er normal vægtige, 1/3 undervægtige.
En del får på dette stadie også psykiske symptomer, så som træthed, en følelse af at mangle overblik.
- Sent stadie
Nu er der virkelig et problem – alle kan se det, alle fornemmer det.
Symptomerne og konsekvenserne er nu store.
Det er livsstilsymptomer ( overvægt, undervægt, diabetes 2, hjerteproblemer),
Depressionslignende symptomer, mange tror de har en depression. Men det er biokemien i din hjerne som er helt ude af sync. At være afhængig er en stor stressfaktor for hjernen. Sukker har en stor effekt på hjernen.
Hvad er det så man, som sukkerafhængig tyr til nu ? Det kan være nye kure fordi jeg har jo ikke fundet den rigtige, eller meget værre gastick bypass – slankeoperationer – men kan man operere en sukkerafhængighed væk ?
Det kan man ikke. Men jeg ved at mange, som er på dette sted er desperate, og ved ikke hvad de skal gøre.
Det hænger også sammen med, at det ikke at kunne styre hvad og hvornår man spiser er utrolig skambelagt for mange af os.
Alle mennesker, som har en afhængighed skammer sig, og det er jo det triste – for en afhængighed er ikke noget du kan gøre for, det er en fysisk sygdom i hjernen.
Man kan ikke gøre for at man udvikler en afhængighed, man kan ikke gøre for at man har et overaktivt belønningscenter i hjernen. Du er født med en sårbarhed i hjernen.
Når jeg har lavet kortlægning på de mennesker, som kommer hos mig, så bliver det rigtig tydeligt, at for mange har sukkerafhængigheden været udviklet allerede meget tidlig som børn.
Jeg tror at flere og flere børn og unge vil blive ramt af en sukkerafhængighed meget meget tidligt.
Hvorfor – fordi indholdet af sukker i vores fødevarer er enormt – ca 80 % af de fødevarer vi køber er tilsat sukker.
Børns sukkerforbrug er rigtig stort, bare tænk bland selv slik – fra de er helt små. Morgenmadsprodukter – yoghurt med frugt – juice – ja det er frugt, men det er helt koncentreret saft, det går direkte i blodet, hvor det bliver omdannet til sukker.
Så hvis man møder børn og unge, der er overvægtige og deprimerede så skal man altid tænke, er det mon en sukkerafhængighed der ligger bag. Det er det ikke altid, men det kan være godt at overveje. I stedet for medicin til børn og unge.
I takt med at sygdommen udvikler sig så tilpasser hjernen sig.
Der kommer nu en meget enkel forklaring, en meget for-enklet forklaring:
I vores hjerne har vi jo mange, mange milliarder hjerneceller. Hjernecellerne rører ikke ved hinanden. på hver hjernecelle sidder forskellige receptorer. Det er receptorerne som tager imod de forskellige signalstoffer i hjernen f.eks dopamin, serotonin, adrenalin osv.
Dopamin er et såkaldt ”lykkehormon”, det bliver bl.a produceret når man doper sig med sukker, alkohol, spil – lige meget hvad.
Og det er dopamin som skaber lykkefølelsen ved indtaget af sukker – i starten – i starten !
For efterhånden så aftager effekten. Hjernen tilpasser sig. Der sker det i hjernen, at efterhånden som man indtager sit stof eller laver sin proces flere og flere gange – så bliver hjernen “træt” af al den dopamin, hjernen mærker at det er for meget og hjernen bliver resistent i et forsøg på at beskytte sig selv. Hjernen nedregulerer antallet af receptorer, f.eks i forhold til dopamin.
For dig eller mig betyder det at jeg er nødt til at spise mere for at få den samme virkning.
Når vi er nået hertil så er der sket det, at vi har en illusion om at det hjælper at spise sukker, hvis vi er sure, gale, hvis vi er kede af det, hvis vi er glade, hvis vi er kede af det. Ja på alle følelser hjælper det. Det tror vi.
Men efterhånden som hjernen nedregulerer, så nedreguleres også vores humørs grundniveau.
Og så spiser vi mere og mere og mere fordi vi prøver at få effekt. Når vi ikke får det kan der ske det at vi prøver at skifte udløb.
Det var en gennemgang af, hvordan sukkerafhængighed er en sygdom i udvikling og hvordan udviklingen påvirker alle dele af vores liv.