fbpx

Laage 8 reduceret

LÅGE 6
HVORDAN KLARER DU SUGET EFTER SØDT ?
På svensk findes ordet sötsug. Jeg synes det er et helt fantastisk ord. Man kan næsten mærke det – suget efter sødt.
De af jer, som har en sukkerafhængighed, ved hvad jeg snakker om. Den helt utæmmelige trang til noget….. der er prioriteringer i det man gerne vil ha, hvis ikke det er muligt, så bare noget…..
Inden jeg gik i gang med min rejse hen imod sukkerfrihed havde jeg aldrig tænkt at “suget” var noget jeg skulle kunne klare. Det havde jo altid været der, det var jo bare sådan, det var. For mig handlede en stor del af mit liv om at spise, helst sødt.
Denne jul kommer forhåbentlig til at blive min første helt uden sukker. Sidste år kunne jeg ikke, da vi nåede til juleaften, nænne at jeg ikke skulle ha julemiddag, så den spiste jeg. Det lykkedes for mig at det bare blev det måltid. Jeg har ellers tidligere oplevet at en jul, hvor jeg gav mig selv lov til at “holde fri” i, udviklede sig til en kamp, der varede 8 måneder. En kamp for at komme tilbage til den mad, som giver mig overskud og ro til at tænke.
Så Söt-suget er ikke noget jeg leger med, det er noget jeg har stor respekt for, og arbejder med hver dag for at få en sukkerfri december og dermed en sukkerfri jul. Jeg arbejder både med det kortsigtet og langsigtet. Jeg arbejder med det én dag ad gangen. Alle disse enkeltdage bliver efterhånden til mange dage og lang tid.
To do:
  • Kunstige sødemidler skal om ikke helt udelukkes, så holdes på et absolut minimum. Nogle sukkerafhængige tåler slet ikke disse stoffer. de bliver trigget med det samme, andre kan tåle lidt.
  • Nærlæs indholdsfortegnelserne. Der gemmer sig rigtig meget sukker i rigtig mange færdiglavede produkter og sukkeret gemmer sig under mange forskellige navne. En hjælp kan være at se hvor mange kulhydrater der er i en vare. Jeg køber ikke varer som indeholder mere end 5 g kulhydrat pr 100 g.
  • Skaf dig viden om sukkerafhængighed. Der findes ikke meget viden på dansk. Bitten Jonssons bog “Sukkerbomben” kan lånes på biblioteket eller købes brugt. Både på svensk og engelsk findes der mange blogge, podcast, bøger, videoer. Prøv at google sugar addiction.
  • Kosttilskud. Da vi bor her på den nordlige halvkugle, så har vi jo faktisk et halvt år, hvor solen faktisk ikke skinner. Undersøgelser viser, at vi i høj grad mangler D-vitamin. Det anbefales at vi spiser D vitamin fra oktober til og med april. Glutamin (pulver eller piller) er en aminosyre som modvirker söt-sug. Udrør 1-2 spsk. i lunken vand når söt-suget dukker op og drik det.
  • Nogle dage er sværere end andre. Giv ikke op af den grund. Læs mere, find ud af mere, dygtiggør dig jo lettere bliver det.
Hvordan klarer du dit söt-sug ?
Hvad fungerer og hvor skal du ændre ?

 

9 / 100