fbpx

juletraeer lyseroed laage 10 2021

Kært barn har mange navne.

Isomaltose, Galaktitol, Invertsukker, glukosesirup eller Modificeret Majsstivelse. Lyder det ikke godt ? Eller lidt Abrusosid eller Cyklamat i maden? Som sukkerafhængig er det nødvendigt at kunne genkende navnene på sukker, så man ved hvad man spiser.

Vi snakker om sukker i dag, eller forskellige navne på sukker og sødemiddel kan ha i en indholdsfortegnelse. De alle raller fleste af disse ”sukker”produkter er ikke naturlige, tværtimod så er de kemisk fremstillede. Ægte sukker fra sukkerroer eller sukkerrør er dyre at fremstille i modsætning til de kemisk fremstillede. Ægte fruktose, som er udvundet af frugt er endnu dyrere.

Kunstigt fremstillede sukkerarter.

High Fructose Corn Syrup (HFCS) er et kunstigt frugtsukker. Det er lavet af majsstivelse, som har været igennem en række kemiske processer. High Fructose Corn Syrup findes under mange navne på indholdsfortegnelsen, f.eks sirup, majssirup, majsstivelse, modificeret stivelse, glukosesirup, glucose-fructose, isoglucose, glucose-fructose syrup, fructose-glucose syrup, high fructose maize syrup, tapioca syrup, dahlia syrup, fruit fructose, crystalline fructose og sikkert mange andre ting.  Det sukker som kommer ud af denne proces, er meget sødere end ægte frugtsukker og meget, meget billigere.
Her oveni kommer at det ser ud til at HFCS har den egenskab, at det lettere trigger belønningssystemet hos børn og unge og dermed kan lægge grunden til en afhængighed senere.

Hvad er kunstigt tilsat sukker?

På nogle varer står der ”Ikke tilsat kunstigt sukker”. I modsætning til hvad du måske tror, så betyder dette ikke, at der ikke er tilsat sukker til varen. Reglerne er sådan at det er tilladt at søde med koncentreret appelsinjuice uden at skrive at man har tilsat sukker. Det er jo bare appelsinjuice.

Begynd at læse indholdsfortegnelsen på den mad du køber. Hvad indeholder din mad egentlig. Hvis du er nødt til at være kemiker for at forstå indholdet i det du spiser, så er det ikke ”rigtig” mad du spiser.

Til sidst tilsætning som ender på -os, -ol eller – in er ofte forskellige former for sukker. Sirup og stivelse er altid sukker.

9 / 100