fbpx

Kære “Håbløse”.

Og for lige at få det vigtigste på plads først, du er på ingen måde håbløs.

Din oplevelse, din reaktion, dit humør, det er alt sammen helt “normale” oplevelser og reaktioner fra en sukkerafhængig. Sådan reagerer vi allesammen, sådan har vi det allesammen, i perioder, når vi er “midt i sukkeret”.

Som sukkerafhængig har du en hjerne, som reagerer anderledes end andre menneskers.

Belønningscenteret i din hjerne er meget mere aktivt end andres. Det betyder at den både reagerer hurtigere og mere end hos folk som ikke har en afhængighed.

Ok, tænker du måske, og hvad så?

Ja, der sker faktisk det, at når din hjerne “opdager at der er kommet sukker ind i systemet, så bliver den “lykkelig”, og den skyder derfor øjeblikkeligt “lykkehormonet” dopamin ud i  kroppen.

Det sker i alle hjerner, men i vores (de afhængige er effekten større og voldsommere. Vores hjerne går så at sige i mer-tilstand. Vi vil ha mer og mer og mer.

Ydermere sker der det i din krop når du spiser meget sukkerholdigt, at dit blodsukker stiger meget hurtigt. For at redde dig, kaster din krop sig ind i en feberredning. Den sørger for at dit blodsukker med det samme bliver lavere. (Du kan nemlig ikke tåle at have for højt blodsukker ret længe).

De her feberredninger gør at blodsukkeret så ofte bliver for lavt. Din hjerne mærker det lave blodsukker og sender SOS ud i kroppen. Der er ingen mad, SPIS, SPIS gerne noget med sukker, da det er hurtig energi for kroppen, og så kører den onde cirkel.

De her svingninger i blodsukkeret fører bl.a til humørsvingninger, træthed, en følelse af nedtrykthed ( her er et link, hvor du kan se alle de effekter et svingende blodsukker kan have på dig).

Det var en lang forklaring på din hjernes reaktion og din krops raktion på indtagelse af sukker.

Når jeg her siger sukker, så er det ikke kun det hvide sukker. Nej, det er alt det vi kalder “hurtige kulhydrater”. Her er nogle eksempler: kage, slik, chips, pasta, pizza, brød, mel, kartofler og ris.

Så svaret på dit spørgsmål om hvad du skal spise, hvis du er sukkerafhængig er:

  1. Du skal ha sukkeret ud af din kost, før kan din hjerne og din krop ikke begynde at hele sig selv.
  2. Du skal spise kød, grønt og naturlig fedt. I starten “ad libitum”.
    Mange sukkerafhængige har svært ved at mærke forskel på sult og cravings.
  3. Når du har fundet din sult 🙂 skal du begynde at spise 3 måltider om dagen.
  4. Bevægelse. Ikke hård motion, men bevægelse er vigtigt for at holde din krop og hjerne sund og gør kroppen bedre i stand til at omsætte maden

 

Jeg håber, det var svar på dit spørgsmål eller må du endelig skrive igen.

VH

Helle