fbpx

pablo 20

Der er tit folk, der sig til mig, “Man må vel engang imellem kunne unde sig, når man er træt, stresset , når det er jul og når man bliver30, 40 50 og 60 år det bliver man jo kun èn gang.

Dagens tema er at unde sig hvad betyder det og hvad det indebærer for os der er sukkerafhængige.

Sukkerafhængighed hvad er det. Ja, det er det samme som andre afhængigheder. Men på dansk er det faktisk ikke så tydeligt, hvad det faktisk er, i hvert fald ikke der hvor jeg kommer.

Når jeg snakker om afhængighed, så er det med det engelske ord Addiction som reference.

Det betyder at det er:

En sygdom
I hjernen
Flere udløb

I Danmark kan afhængighed betyde forskellige ting i forskellige kontekster, det er blevet lidt udvasket – lidt uskarpt. Hvad kunne være et godt ord på dansk – er vi nødt til at bruge det engelske for at være præcise ?

At være afhængig = et behov/ trænger

Sukkerafhængighed er den mest negligerede afhængighed af alle afhængigheder. Den bliver helt bagatelliseret, det er vel bare en smule lyst til noget sødt, det kan vi alle sammen ha.

Og alle mennesker siger, åh jeg er afhængig af chokolade, og når de så spiser, så tager de et lille stykke chokolade, de tager det måske hver dag, men det er ikke afhængighed, det kan jeg sige med sikkerhed.

Det siges at sukkerafhængighed er den mest krævende af alle afhængigheder at komme ud af.

Det lyder måske lidt mærkeligt, det må da være meget værre med narkotika, alkohol, piller osv.

Sukker der er da bare at skære chokolade og kage ud af din kost. Det er da bare at tage sig sammen, er det ikke ?

Nej det er ikke så enkelt.

Grunden til at man siger at sukkerafhængighed er den værste er ikke baseret på forskning eller lignende, men på de mennesker som har haft flere forskellige afhængigheder, som de er kommet ud af.

Hvorfor er det sådan `? For det første er sukker det første vi møder i livet, modermælk er sødt. Der ud over så er der tilsat sukker i 70 %  af alle færdiglavede madvarer, så vi er som sukkerafhængige nødt til at forholde os til det hele tiden.

I de andre afhængigheder er det ”bare” at undgå alkohol, eller narkotika, men at undgå sukker i vores samfund kan faktisk være svært.
Vi skal jo ha mad, og vi er nødt til at gå i butikker og købe ind.

Os der har en afhængighed af sukker, vi er som regel også afhængige af de hurtige kulhydrater, så som pasta, pizza, ris, kartofler alle de stivelsesholdige madvarer, og det fylder også rigtig meget rundt omkring.

Og det er ikke bare socialt accepteret at vi under os, det er socialt forventet, der er faktisk en form for pres. Havde det været en hvilken som helst anden form for afhængighed så ville folk ha studset og stoppet op, taget hensyn, men ikke ift. Sukker.

Folk synes det er mærkeligt, for man må da kunne unde sig. Det er jo kun engang imellem. Man skal jo også ha lov. Så der er virkelig et pres for at deltage, for at hygge sig, være en del af det sociale  det er faktisk u-socialt ikke at deltage. Og især her i december.

For os med sukkerafhængighed er det at unde sig, det samme som at en alkoholiker ville unde sig selv en øl, eller en narkoman ville unde sig et skud heroin. Nej, vi kan ikke unde os, det er ikke en mulighed.

Når medierne fortæller om sukkerafhængighed så inddrages der ofte eksperter. Men det er ikke eksperter på sukkerafhængighed, men på ernæring generelt. Det de ofte siger når de skal snakke om sukkerafhængighed er for det første at sukkerafhængighed ikke findes. der findes ikke fødevarer som skaber afhængighed. Og det er jo på en måde rigtig. det er ikke fødevarerne, som skaber afhængigheden, det er min hjerne som har en særlig sårbarhed overfor fødevarer, som indeholder f.eks sukker. De (eksperterne) siger også, at man ikke skal være for streng ift sig selv fordi det er der ingen som kan holde. Spis sundt – alt med måde, spis grove kornprodukter.

Men det her handler jo ikke om at være streng, overhovedet ikke. Det svarer jo til hvis min læge sagde til mig, “ej hvor strenge de var på sygehuset at de gav dig gips på dit brækkede ben, så strenge ville vi ikke ha været her”.
Det er jo ikke noget med strenghed at gøre, det er hvad der er nødvendigt.

Ville man sige til en nødde-allergiker, hvor strengt at du ikke kan spise nødder, du må unde dig selv ?
Nøddeallergikeren vælger ikke at spise nødder fordi det gør hende syg og er potentielt dødelig for hende. Det er det samme for os, vi vælger ikke at spise sukker og hurtige kulhydrater fordi de trigger os og vi bliver syge af det.

Men jeg under mig også . Jeg under mig selv et godt helbred, jeg under sig selv et godt liv, jeg har brugt meget af mit liv på slankekure, nu under jeg mig en stabil vægt. Det er måske ikke den vægt, jeg ville ønske, men jeg har slidt min krop med slankekure og nu vil den selv bestemme.

Men jeg har det godt og jeg har RO indeni. Jeg under mig selv at slippe den indre kamp, hvor jeg ikke tænker på andet end hvad jeg skal spise hvornår.

Mange bliver provokeret af mine synspunkter. Men min mission her i livet er at hjælpe mennesker, der har en sukkerafhængighed. Jeg skal ikke please alle. De råd, der er tilgængelige derude, de er fine for nogen, men de er ikke fine for os med sukkerafhængighed. Vi kan ikke unde os.

Måske passer det jeg siger ikke på dig, og jeg er ikke et sukker-politi, jeg vil ikke bestemme hvad du skal spise. Men jeg vil gerne komme med råd og anbefalinger til dem, som synes de har behov.

For mig handler det her om at tage et bevidst valg og vælge noget væk, fordi jeg vil ha et sundt liv, jeg vil ha et liv hvor jeg selv styrer og har kontrol over hvad jeg spiser.

Jeg har været langt ad den vej, hvor jeg undede mig selv alt, og jeg havde det dårligt, nu bevæger jeg mig op ad den anden og nu har jeg det godt. Og ja det kan være krævende i starten, og man kan næsten være i sorg fordi man mister sin bedste ven. Men med god hjælp, med den rigtige viden og de rette redskaber så er det helt overkommeligt at gå op ad vejen her.

Og det under jeg alle som har en afhængighed.

Logo