fbpx

D4E02619 7FB3 4689 A42C 873B3267510C

En Friskfaktor om dagen

Jeg har taget min uddannelse i sukkerafhængighed i Sverige og derfor har jeg lært en del svenske ord og nogen af dem har jeg adopteret ind i mit eget ordforråd.

Et af ordene har jeg tidligere skrevet om, jeg tror det var under låge 5, nemlig sötsug – suget efter sødt. Et andet ord er: FRISK-FAKTOR, jeg tror ikke vi har et tilsvarende ord på dansk.

En frisk-faktor er noget du gør for dig selv. Noget du får det godt af, bliver glad af, får energi af.
Frisk-faktorer er det ekstremt vigtig for os der har en afhængighed at have fokus på.

Mange som går i gang, eller er i gang med behandling for sukkerafhængighed eller som overvejer hvorvidt de har en sukkerafhængighed skal også igennem en sorgproces. En proces, hvor de, på forskellige vis siger farvel til at spise sukker.
Det er hårdt at sige farvel til sin “bedste ven”. “Den ven”, som har været der i lyst og nød. Det er sorgfuldt og i perioder kan man føle sig som et offer og føle sig uretfærdig behandlet. “Hvorfor kan jeg ikke bare spise sukker som de andre ?”. Man kan komme til at kæmpe mod sig selv, og især her i december, hvor sukker fylder alt.

Derfor er det vigtigt at fylde på med og blive opmærksom på frisk-faktorer. At gøre noget for dig selv, noget du får det godt af, bliver glad af, får energi af. Og at gøre det mindst een gang om dagen. For du er ikke et offer, du bliver ikke uretfærdig behandlet.
Du gør noget godt for din hjerne og din krop og dermed for dig selv.

En friskfaktor behøver ikke at være noget, der tager lang tid. Det kan tage alt fra 1 min til flere timer. Det vigtige er ikke, hvor længe det tager, men indholdet, at det giver dig glæde og veltilpashed.

EKSEMPLER PÅ FRISK-FAKTORER:

  • Træk vejret dybt, helt ned i maven 3 gange når du sætter dig ind i bilen og inden du starter. Nyd det.
  • Sæt dig ned i 30 minutter med en bog eller en podcast.
  • Giv dig selv tiden til at sidde ned og spise din frokost/ middag i fred og ro.
  • Gå en tur på 20 minutter i frokostpausen
  • Sig nej til det du virkelig ikke har lyst til, men som du plejer at sige ja til.
  • Giv dig selv mindst 3 positive kommentarer om dagen.
  • Giv 3 positive kommentarer til andre.

Nogle gange, når jeg slet ikke synes, jeg har tid til at gøre noget for mig selv, så sætter jeg tid ind i min kalender. Som regel kan jeg få 10 minutter ind. Hvis jeg kigger mine planer igennem er det ikke altid at alt er SKAL, noget er KAN, men føles som skal. Nogle gange kan jeg få andre til at gøre noget for mig.

Hvordan prøver du at få frisk-faktorer ind i dit liv og hvilke har du fundet på ?

9 / 100