Låge 1
Hver dag frem til og med nytårsaften åbner vi en låge i denne julekalender for Sukkerafhængige. Indholdet vil blive viden, tips og tricks og måske en præmie.
Der er ikke noget, der slår, den eller de chokolade julekalendere som mange sukkerafhængige har. Dag 1, hvor vi åbner den første låge lykkes det måske for os at lade resten være, men allerede den 2. december er udfordringen for stor. Vi bestemmer derfor, at vi godt kan tage den 3. låge i dag, der er jo heller ikke så lang tid til i morgen…..Lidt senere og mange forhandlinger og brudte regler og løfter senere er der ikke mere chokolade, men stadig 22 dage tilbage til jul. For at slippe for at se på det, smider vi pappet i skraldespanden, og køber måske en ny i morgen….
Vi har en sukkerafhængighed.
Sukker er vores stof. Når vi først spiser noget med sukker eller andre hurtige kulhydrater, så får vi “Söt-sug”, som de siger på svensk. Et enormt sug efter mere og den lille forføriske stemme (krybdyret) fører os hen til chokoladet eller slikket, eller kagerne, eller chipsene og lover os det vil være løsningen på ALLE problemer. Tag en bid, et stykke så slipper du for tankerne om at du er dårlig og ikke burde spise.
Det er som om der bor et krybdyr i vores hjerne, som fortæller os at vi skal spise, mens der findes mad. Har du nogensinde set en krokodille gemme mad for at have til i morgen eller dagen efter?
Næppe, krokodiller spiser det der er, mens det er.
Vores afhængighedssygdom sidder i vores hjernes belønningscenter, som ligger i tilknytning til det vi kalder krybdyrshjernen, den ældste del af vores hjerne. Den del, som vi har tilfælles med krybdyrene. Her sidder alt det som sker helt automatisk, åndedræt, hjerteslag, blodtryk og her sidder også det man kalder de 3 fér: føde, forplantning og flugt. Her er ingen tanker, her råder instinkterne. Når de voldsomme cravings sætter ind, så tror krybdyrhjernen at det her drejer sig om overlevelse og handler derefter. Hende her, siger den, er ved at dø af sukkersug, hun skal ha noget nu, noget hurtigt, noget sukker. Du når ikke engang at tænke over det før du har spist hele julekalenderen.
Når du åbner din låge i din chokoladekalender og spiser chokoladen, så aktiverer du samtidigt dit belønningssystem. Belønningssystemet vil ha mere og mere. Os som har en sukkerafhængighed, vi har et belønningscenter som reagerer hurtigere og kraftigere end andre menneskers.
Hvis du tager sukkeret og de hurtige kulhydrater ud af din kost giver du samtidig din hjerne en mulighed for at falde til ro og ikke være fyldt med stress.