Mange som kommer ind i Facebookgruppen “Bliv Sukkerfri” giver udtryk for at deres største udfordring med sukker er, når de kommer hjem fra arbejde eller efter aftensmad.
På det tidspunkt har de svært ved at lade sukkeret være.
Jeg vil prøve at forklare hvad der er på færde. Det bliver et længere svar, fordi der er flere ting i spil.
Hvis du ikke orker, at læse den lange forklaring så kan jeg afsløre konklusionen her : nedsæt indtaget af sukker og hurtige kulhydrater i det du spiser, så dit blodsukker bliver stabilt og din hjerne igen bliver i stand til at føle at du er mæt.
Her kommer den uddybende forklaring:
Som det første vil jeg nævne dit blodsukker.
Når du spiser en kost, som indeholder meget sukker eller mange hurtige kulhydrater så påvirker det dit blodsukker og dermed insulinniveauet i din krop.
I det øjeblik at du gør klar til at spise, dvs bestemmer at du vil spise x y z eller dufter maden begynder din krop at gøre klar til at modtage føde ved at udskille insulin. Når det du vil spise rammer din tunge fornemmer din hjerne med det samme, hvor meget sukker der cirka er i det der kommer. Er det broccoli eller slik. Og så kommer der et skud insulin ud.
Det gør der fordi kroppen kan ikke ret godt tåle at der er meget sukker i blodet. Derfor er der en ret stram kontrol. Kroppen har det bedst når der ikke er mere end hvad det svarer til en teskefuld sukker i blodet.
Insulinets rolle er at fjerne sukkeret fra blodet og få det ud i muskler og andre energidepoter.
Hvis vi forestiller os at du spiser en pose bland selv slik. Det er et ordentlig skud sukker, som bliver optaget lynhurtigt i blodet. Blodsukkeret bliver rigtig højt og insulinen går med det samme i gang med at fjerne det.
Så vi får først et ordentlig stigning i blodsukkeret for derefter at få et større fald ( fordi kroppen vil være på den sikre side).
Du mærker ikke så meget at dit blodsukker stiger, men det hurtige blodsukkerfald får kroppen til at reagere . For din krop oplever et stort blodsukkerfald som en trussel.
Derfor bliver alarmklokkerne sat i gang fra hjernen. Vi skal ha energi, nu hurtigt og gerne hurtigt energi
Du kan opleve det på forskellig måde, du kan begynde at svede, dit hjerte slår hurtigere, du bliver måske irritabel og du skal bare ha noget NU.
Løsningen på dette er at reducere mængden af sukker og hurtige kulhydrater i din mad. Dit blodsukker vil stadig stige, men kun en lille bølge i stedet for et højt bjerg.
Et andet fænomen som er på spil handler stadig væk om insulin.
I en normal fungerende krop er insulin ikke tilstede hele tiden. Insulin er et hormon og ingen af vores hormoner er til stede hele tiden. De bliver “skudt ud “ i doser, når der er behov for dem.
Når insulin har udført sit job med at fjerne sukkeret fra blodbanen, så fader den ud og forsvinder. Dine fedtceller registrere at insulinniveauet er lavt og giver besked til hjernen om at maven er fuld og at du er mæt. Hjernen udskiller herefter hormonet leptin, som er mæthedshormonet. Du kan nu slappe af mens tarmen før sit arbejde 😀
Problemet er at mange af os som spiser meget sukker, vi spiser også hele tiden. Du ved lidt af det, lidt af det og lidt af det.
Det betyder at insulinniveauet faktisk er højt hele tiden. Dine fedtceller skriger til din hjerne at maven er fuld, men hjernen kan ikke høre det når insulinniveauet er højt, og hvis insulinniveauet har været højt gennem lang tid så har hjernen udviklet en resistens overfor leptin og holder op med at udsende mærhedssignal.
Derfor oplever mange som spiser meget sukker og mange hurtige kulhydrater at de aldrig er mætte. Du kan måske godt fysisk mærke at din mave er fuld, men du har en kæmpetrang. Din hjerne modtager ikke besked om at du er mæt, så den bliver ved med at tro at du er sulten.
Når du sænker indholdet og sukker mv så begynder hjernen igen at kunne høre beskeden fra leptin om at du er mæt.
Det blev langt 🤓 men konklusionen er som jeg nævnte indledningsvist: reducer sukker og de hurtige kulhydrater i det du spiser, så dit blodsukker bliver stabilt og din hjerne bliver i stand til at opfatte at du er mæt.