fbpx

Brevkasse svar – Jeg falder i hele tiden

Hej Store spørgsmålstegn.

Tak for din mail og tak fordi du har set nogle af de videoer jeg har lagt ud på Facebook siden (som hedder Spis Rigtig Mad). Jeg har faktisk netop lagt videoerne ud for at prøve at sprede information og viden om sukkerafhængighed i Danmark, og du har i hvert fald fundet dem, og det er dejligt.

Det lyder som om du allerede selv har gjort dig nogle tanker om hvordan det forskellige kan hænge sammen.

Du skriver at du er begyndt at spise efter KETO bogen. Det betyder at du i høj grad allerede er godt på vej. Maden er altid det første skridt når man skal blive sukkerfri.

Ud fra det du skriver kan jeg ikke sige om du er sukkerafhængig.
Hvis du har et stort ønske om at finde ud af det, så synes jeg du enten skal smide mig en sms, så kontakter jeg dig så hurtig som muligt eller ring til mig. En decideret diagnose er en længere proces hvor du skal udfylde et SUGAR spørgeskema og efterfølgende skal vi snakke sammen om dine svar og derefter vil jeg kunne svare dig på om du er sukkerafhængig.

Hvis du ikke helt forestiller dig sådan længere proces så har jeg jo her på siden en sukkerafhængigheds-test. Denne test er ikke 100 %, men giver et fingerpeg.

Det er vigtigt for mig at sige at ikke alle, der er glade for sukker og hurtige kulhydrater er sukkerafhængige, og ikke alle der synes, at det er svært at holde sig fra sukker og hurtige kulhydrater er sukkerafhængige.

Man kan groft sagt, i forhold til brug af sukker, dele mennesker op i 3 grupper:

Mennesker med et:

  • socialt brug
  • skadeligt brug
  • afhængighed

De mennesker, der har et socialt brug er de mennesker som basicly ikke er interesseret i sukker. Ja, jeg ved det lyder dybt mærkeligt, men de mennesker findes. Måske har du også mødt dem. Det er dem, som kan tage en skefuld af deres dessert, og så skubbe den væk og sige “pyhhh, jeg er helt fyldt, jeg skal ikke ha mere”. Måske er du også nødt til at læse den sætning mere en én gang, men de findes derude.

Da jeg var midt i mit sukkerorgie skulle jeg virkelig tage mig sammen for ikke at læne mig ind over bordet og tage resten og skynde mig at spise det.

De her mennesker tænker ikke på sukker, det siger dem ingenting. De spiser sjældent kage og slik e.a

Mennesker med et skadeligt brug spiser i forhold til deres helbred på længere sigt for meget sukker og for mange hurtige kulhydrater.

For nogen er det mest i perioder de spiser for meget, som f.eks i jul, i ferien, i weekender. For andre er det faktisk jævnt fordelt over hele tiden at de får for meget.

Men de kan tage sig sammen. De kan sige til sig selv når de synes at nu har det taget overhånd, at nu er det slut, eller nu holder de en pause i 3 måneder eller i et halvt år. og det gør de og det er ikke et problem.

Alle de har kure og diæter, som findes alle steder, de er beregnet for den her gruppe. Hvis de synes at vægten er blevet høj eller at sukkerindtaget er blevet højt så kan en løsning for dem være at følge en af disse kure. Med den nyeste forskning i mente så gerne en kur eller diæt som er har et lavt indhold af kulhydrater så som LCHF, KETO eller lign.

Den sidste gruppe, afhængighed, det er noget helt andet.

Afhængighed er en sygdom i hjernen.

Det betyder at de mennesker som har en afhængighed er født med et belønningssystem i deres hjerne, som er ekstra følsomt. Belønningssystemet reagerer altså hurtigere og kraftigere når der indtages sukker og hurtige kulhydrater.

Mennesker med afhængighed har en følelse af besathed. En følelse af at skulle ha, og viljestyrke hjælper ikke, det er ikke nok i det lange løb. Og de/ vi fortsætter med at spise på trods af de konsekvenser, som kommer hen af vejen.

De/ vi har ikke en stop-knap. Vi har en hjerne som vil ha mer og mer, selvom vi samtidig tænker “jeg burde lade være, jeg vil ikke mere” Vi får en oplevelse af magtesløshed og også en voksende følelse af skyld og skam.

Kære store spørgsmålstegn. Du har gjort dig nogle rigtig gode overvejelser og tanker. Jeg plejer også at stille de mennesker, der stiller mig det spørgsmål du stiller til mig og til dig selv.

Går du rundt til dagligt og spørger dig selv om du er ved at blive afhængig af heroin? Nej, vel. Jeg tror at når man begynder at stille sig selv den slags spørgsmål, så spiser man nok for meget, ens forbrug er blevet for højt.

Du skriver i din mail ikke hvor længe du har spist KETO. Min erfaring er at det tager 4 – 8 uger for kroppen at tilpasse sig til den nye kost. Så hvis du ikke har spist KETO så længe, så skal du måske vente og se om det ændrer sig.

Hvis du på den anden side, når du kigger tilbage i dit liv, kan se at du længe eller altid har haft svært ved at styre sukker. Hvis du ved at du altid har en forhandling kørende inde i hovedet om hvor meget, hvornår, hvor tit osv, så har du nok ret i de tanker og overvejelser du gør dig.

Hvis du er usikker på, hvor sukkerfølsom du er, så kan du tage en lille test her

24 / 100