fbpx

Kender du disse myter:

Myte 4: Du bliver fed af fedt.

Beskrivelse af 5 myter om sukker

I årtier er vi blevet belært om at vi skal undgå fedt, og især animalsk fedt, så derfor har mange af os jo troligt skåret fedtkanten af koteletter, flæskesteg, sågar af et stykke hamburryg. Vi har ikke spist fuldfed mayonnaise og ost, vi har drukket mini- eller skummetmælk og vi har undgået fløde og smør (rigtig smør) som pesten. Hvorfor ? Fordi man bliver fed af fedt og ens blodårer lukker til og man får blodpropper. Og oveni får man problemer med kolesterol.
I dag viser stadig mere forskning at det ikke er rigtigt. Det er IKKE fedtet, som giver dig vægtproblemer og gør dig syg. Det er sukkeret.
Hvis du, år efter år, spiser en kost med meget fedt (eller lidt fedt) og et højt sukkerindhold ( kulhydrater), så får du problemer.
Dit blodsukker bliver højt og derved stiger dit insulinniveau også (det følges ad). Insulin har den opgave, at flytte det sukker, som er i blodet ud i muskler og celler. Hvis lagrene der allerede er fyldt op (fordi du næsten lige har spist noget) så bliver sukkeret (glucosen) flyttet til leveren. Måske er den også fyldt op og så er der kun fedtcellerne tilbage. Der er rigelig plads. Fedtet i din kost påvirker ikke dit blodsukker, det hæver ikke dit blodsukker i nævneværdig grad. Derfor kan man ikke sige at du bliver fed af fedt. Det gør du ikke.
Det man kan sige om fedt, er at der er meget energi i fedt (mange kalorier), det gør at man ikke skal spise ubegrænsede mængder af fedt, hvis man har et ønske om at tabe sig.

Men fedt er sammen med protein essentiel, det vil sige at det er afgørende for vores overlevelse at få. Kroppen kan ikke selv danne de fedtsyrer og aminosyrer, som findes i fedt og protein. De skal spises.